torstai 3. toukokuuta 2018

Ajatuksia Askartelutapahtumista #1


Hyppy tuntemattomaan – himoaskartelijan tarina

Kaksi vuotta sitten olin uuden ja tuntemattoman asian edessä: Olin lähdössä elämäni ensimmäiseen askartelutapahtumaan ja vieläpä YKSIN!! Edessä olisi perjantaista sunnuntaihin kestävä tapahtuma, josta minulla ei mitään tietoa mihin tarkalleen olin itseni buukannut ja jossa en tuntenut entuudestaan ketään.
Tapahtumaviikonloppua edeltävät päivät olivat yhtä tuskaa… mitä ihmettä otan mukaan?? Olin saanut järjestäjältä lyhyen ohjeen: Ota mukaan ne välineet millä/mitä aiot ja haluat viikonlopun aikana askarrella. Minulla ei ollut hajuakaan mitä aion tehdä, joten otin varuilta mukaan sitä sun tätä ja lopulta eteisessä nökötti 3 hemmetin isoa laukkua valmiina matkaan kohti tuntematonta.

Perjantai-iltana lähdin auto täynnä laukkuja kohti päämäärää ja 3 tunnin ajomatkan jälkeen saavuin perille. Astuin sisälle tapahtumapaikan saliin, jossa kymmenet askartelijat olivat jo täydessä touhussa. Iloinen puheensorina täytti salin ja hetken ohikiitävän tuli vähän yksinäinen olo ja huokasin et mitähän tästäkin tulee…? Tervehdin tuttua tapahtumajärjestäjää, joka sopivasti sattui kävelemään vastaan. Päätin rohkaistua ja kajautin salissa oleville et ”Heippa kaikille, terveisiä Kokkolasta. Missäs on vielä vapaita paikkoja…??” Ja sieltähän sitten jostain pöydästä hihkaistiin et ”täällä ainakin on vapaata”. Suuntasin sinne ensimmäisen kassini kanssa, esittäydyin pöytäkavereilleni ja ”asetuin taloksi”. Loppuilta menikin katsellessa muiden touhuja ja homma valkeni minullekin: Tämä on siis vapaata askartelua omilla tarvikkeilla aamusta iltamyöhään. Ja mikä parasta, koko viikonloppu ilman kelloa ja ilman ainuttakaan häiriötekijää! Sillä hetkellä tiesin päätyneeni himoaskartelijan paratiisiin!

Askarteluviikonlopussa ihanaa oli myös se, että viikonlopun tahti on täysin sinun päätettävissä: Aamulla saat tulla paikalle, kun itselle sopii ja illalla lopettaa, kun siltä tuntuu. Päivän aikana saa vapaasti poistua tapahtumapaikalta, jos on tarve. Voit käydä päiväkävelyllä tai vaikka huoneessasi päiväunilla. Ruokailujen osaltakin viikonloppu on luxusta, sillä saat kävellä valmiiseen pöytään ennalta ilmoitetun aikataulun puitteissa. Askartelutapahtumissa on usein myös ohjattuja kursseja, joihin voi osallistua (huom! näihin on aina ennakko-ilmoittautuminen). 

Näissä tapahtumissa saat myös tärkeää "vertaistukea" kaikkeen askarteluun liittyen… kokemuksia, ideoita, vinkkejä. Huumori on sallittua ja jopa suotavaa ja välillä nauretaankin kippurassa "kanssasiskojen" kanssa. Askartelutapahtumissa kannattaa myös kiertää muiden askartelijoiden pöydissä katsomassa mitä he tekevät. Kannattaa myös rohkeasti kysyä tarkempia ohjeita ja vinkkejä, kun näet jonku tekevän jotain (kukaan ei pahastu siitä, koska se on ihan normaalia näissä tapahtumissa). Näin saat hyviä ideoita omiin askarteluihisi, kun näet mitä muut tekee. ”Vaarana” toki on, että mukaan tarttuu myös juttuja, joista et ole koskaan edes kuullutkaan ja taas ”joutuu” shoppailla uusia tarvikkeita! :D Pöydissä kiertäessäsi pääset kätevästi myös tutustumaan uusiin ihmisiin. Seuraavalla kerralla he ovatkin jo vanhoja tuttujasi ja kerta kerralta huomaat saaneesi lisää uusia askarteluystäviä eri puolelta Suomea, joita onkin mukava tavata sitten uudestaan seuraavissa tapahtumissa.


Vaikeaa (ainakin ensimmäisillä kerroilla) oli päättää, mitä ottaa mukaan. Mutta kaikkea ei tarvitse (=kannata) raahata mukaan, koska jos jotain jää kotiin, niin ei hätää... paikalla on aina kauppiaita, joten pulaan ei tarvitse kenenkään jäädä vaikka joku tarvike jäisi kotiin. Ja naapuriltakin voit rohkeasti kysyä lainaan, koska myös se on ihan yleinen käytäntö näissä tapahtumissa.
Itse olen ollut mukana näissä tapahtumissa eri puolella Suomea nyt 2 vuoden ajan ja jäin koukkuun heti ensimmäisestä viikonlopusta, jossa sain ensimmäiset uudet askarteluystävät. Nämä viikonloput ovat 10+ viikonloppuja enkä jättäisi mistään hinnasta näitä väliin. Ei väliä oletko aloittelija tai konkari, lähde mukaan (vaikka yksin kuten minä ensimmäisellä kerrallani) rentoutumaan saman henkisten askarteluystävien seuraan. Ota rohkeasti hyppy tuntemattomaan, sillä uskon, ettet tule katumaan. Mutta varo… saatat rakastua ja jäädä koukkuun, kuten minäkin! 

Jonna Sario

PS. Askartelupaikan Craftaamoon voit ostaa täältä!

5 kommenttia: